
ADDENDUM #1- (RFQ #170530) 
 

1. Are the signs single sided or double sided?  Yes 
2. You state the signs must conform to MUTCD guidelines, Section 2D.43. However, you are 

requesting 6” tall signs and 9” tall signs. These sizes do not meet MUTCD guidelines and you 
may run into some issues with the descending letters since the signs will have a black inset 
border. I have attached the D3-1 design details for your reference. ADJUST 6” (original request) 
TO 8” BLADE…ADJUST 9” (original request) to 12” BLADE - SEE UPDATED SPREAD SHEET!   
Reference the following link: 
https://www.dot.state.oh.us/Divisions/Planning/LocalPrograms/LTAP/Documents/Standards_a
nd_Guidelines_for_Street_Name_Signs.pdf  

Column B shows an 8” tall blade has 4” D series letters; that is what size blade you 
should use instead of a 6” tall blade for local roads with speed limits of 25 mph or less.  
Column B shows a 12” tall blade has 6” D series letters; that is what size blade you 
should use instead of a 9” tall blade for post mounted, multi-lane roads 40 mph or less. 
You have requested 6” and 9” for those sizes. We can make them on 6” and 9” tall 
blades, but they won’t meet MUTCD guidelines and when a name has a descending 
letter it might run into the border on the sign. I have attached two sample layouts with 
6” D series initial upper case letter and 4” D series prefix and suffix. This name has 
ascending and descending letters. As you can see, there is an issue with the layout. The 
easiest way to fix this is to either go with a taller blade or get rid of the border. The 
difference between sample A and B is that the text on sample A has been shifted up as 
far as possible to allow more space for the descending g, but the g still falls below the 
border. If you remove the border on sample A, the text can be shifted up more and all of 
the text will fit on the 9” blade. Sample B is the text as it should be on the sign without 
being shifted up. 

3. The MUTCD specifies D series letters. The series indicates how wide the letter is, the letter 
height will not change, no matter what series you specify. C series is narrower than D series, and 
B series is narrower than C series. Most street name signs are made with C series, and 
occasionally, B series. B series is the narrowest and will result in a much shorter blade length 
than D series (which will then cost less). The majority of our customers use C series letters. It is 
important that all vendors size the blades using the same series of letter. If one vendor sizes 
using only B series, their price will be lower than a vendor that sizes using D series. Some 
customers go with C series or D series and only have us switch to a narrower series if the overall 
sign length is going to exceed a certain number. One of the longer names on your list is Lewis B. 
Moore Dr. As an example, if you don’t want us to exceed a 48” blade, we would switch to a 
smaller series letter and reduce spacing to keep it to the maximum length you specify (that 
could be 48”, 54”, 60”, 66” etc.).  

What series letter do you want?  D Series Only 
Do you have a maximum length you want to specify?  No – space appropriately 

4. Do you want the prefix (W,S) in smaller letters than the primary name?  Yes 
If yes, on the blades with 4” uppercase letters (6” blade), do you want 3” prefix? Yes 
If yes, on the blades with 6” uppercase letters (9” blade), do you want 4” prefix? Yes 

5. Do you want the suffix abbreviated (Lane will be Ln, Street will be St, Avenue will be Ave)? Yes 
6.  Do you want the suffix (St, Ave, Ln) in smaller letters than the primary name? Yes 

If yes, on the blades with 4” uppercase letters (6” blade), do you want 3” prefix? Yes 
If yes, on the blades with 6” uppercase letters (9” blade), do you want 4” prefix? Yes 

7. Will the signs have holes? If yes, how many?  No 
8. On a separate note, when you are asking for 12” universal caps, what do you mean by universal? 

Are these for round posts?  For Round Posts 
9. Our 10’ galvanized round posts come 37 to a bundle, do you want a quantity of 74?  Yes…but 

specify the number in your quote 
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